Europska komisija je danas predstavila Akcijski plan za 5G kojim se predviđa zajednički vremenski okvir EU-a za usklađeno komercijalno uvođenje tehnologije 5G u 2020. Ovim Akcijskim planom predviđa se i suradnja s državama članicama i dionicima u sektoru u pogledu određivanja i dodjele posebnih frekvencijskih pojaseva za 5G, organizacije paneuropskih ispitivanja mreže 5G od 2018., promicanja zajedničkih globalnih standarda koji se odnose na tehnologije 5G i poticanja donošenja nacionalnih planova za uvođenje tehnologije 5G, piše ictbusiness.info.

Komisija i ulagači u telekomunikacijskom sektoru razmatraju i osiguranje poduzetničkog kapitala za novoosnovana poduzeća koja razvijaju 5G rješenja za inovativne aplikacije i usluge u svim industrijskim sektorima.

To bi se ostvarilo u obliku posebnog instrumenta za financiranje poduzetničkog kapitala kojim bi im se pomoglo u uvođenju novih usluga na tržište, primjerice u području automatizirane vožnje, robe koju dostavljaju dronovi ili virtualne stvarnosti za posebnu profesionalnu suradnju.