Sezona godišnjih odmora je pred nama i svi lagano kujemo planove kako sjesti u auto/autobus i “pobjeći” nekamo, po mogućnosti na more.

No, nekako svake godine zaboravimo da je sličan plan kao i naš skovalo još nekoliko milijuna naših sugrađana i ostalih razno raznih europljana, te da su se svi istovremeno zaputili do morskih odredišta…i zapeli na Lučkom!

Velika većina nas koji kada zapnemo u gužvi “sočno spomenemo” sve faktore koji utječu na sudbinu i činjenicu da smo se baš u ovo vrijeme morali naći 17 kilometara od naplatnih kućica. No, što kada ostanete bez inspiracije i glasa? Tada kroz glavu prolaze razni scenariji pomoću kojih “ubijate” vrijeme u koloni. Ovdje vam donosimo jedan od tih scenarija (koji ako ćemo iskreno, u bližoj budućnosti i nije toliko nerealan).

Zamislite. Pogled u nebo. Zrak je čist! Vadi propelere, polijećemo za Pag!

Sličnom idejom vodili su se nizozemski inženjeri kada su projektirali ovo hibridno vozilo, koje bismo mogli nazvati “letećim automobilom” ili “vozećim helikopterom, pravoga imena PAL-V (Personal Air and Land Vehicle).

Riječ je o vozilu koje je u stanju prevesti dvoje putnika i teško je svega 665kg. PAL-V razvija solidnih 200 konjskih snaga.

Na cesti može doseći 170 km/h, s ubrzanjem od 0-100 km/h za manje od 10 sekundi. Za litru benzina možete preći otprilike 12 kilometara, a ima doseg od oko 1 200 kilometara (što je sasvim dovoljno za doći na more).

Kada mu se “rastvore rotori” i PAL-V poleti, tada u zraku može razviti brzinu od 180 km/h. Po satu leta troši oko 28 litara benzina, a može prijeći između 350-400 kilometara (taman za izbjeći kolonu).

Valja napomenuti da ako imate pilotsku dozvolu i viška 300 000 dolara (malo više od 2 milijuna kuna), svakako preporučujemo kupnju jednog ovakvog “divljaka”. Mi ostali ćemo čekati dok cijena malo ne padne.

No, da ne duljimo previše, u nastavku pogledajte filmić o tri već postojeća leteća automobila.