U ovom tekstu ćemo vam prenijeti kako zaštititi svoje računalo od virusa u par jednostavnih koraka. Iako većina  vas zna ove metode, nije na odmet ponoviti.

Za početak instalirajte protuvirusni program. Ako instalirate i redovito ažurirate protuvirusni program, zaštitit ćete računalo od virusa. Protuvirusni programi pregledavaju računalo i traže viruse koji pokušavaju zaraziti poruke e‑pošte, operacijski sustav ili datoteke. Svakog se dana pojavljuju novi virusi, stoga redovito provjeravajte ima li na web-mjestu proizvođača protuvirusnog programa novih ažuriranja. Većina se protuvirusnih programa prodaje s godišnjim pretplatama, koje je po potrebi moguće obnoviti. Na webu se nalazi velik broj protuvirusnih programa koje možete besplatno preuzeti.

Ako ne znate tko je pošiljatelj najbolje je da ne otvarate privitke u porukama e‑pošte. Mnogi se virusi nalaze u privitku poruka e‑pošte te će se početi širiti čim otvorite privitak poruci e‑pošte, piše kako.hr. Preporučujemo da ne otvarate privitke osim ako ne očekujete poruku e-pošte s privitkom. Programi Microsoft Outlook i Windows Mail olakšavaju blokiranje potencijalno opasnih privitaka.

Redovito ažurirajte operacijski sustav. Microsoft povremeno izdaje posebna sigurnosna ažuriranja koja olakšavaju zaštitu računala. Ova ažuriranja pomažu spriječiti viruse i ostale napade na računalo zatvaranjem mogućih sigurnosnih rupa. Sustav Windows mora imati uključeno automatsko ažuriranje sustava Windows da bi primao ta ažuriranja.

Koristite vatrozid.‌ Vatrozid za Windows ili bilo koji drugi vatrozid obavijestit će vas ako na računalu dođe do sumnjivih aktivnosti ili ako se virus ili crv pokuša povezati s računalom. Vatrozid također može spriječiti viruse, crve i hakere da na vaše računalo preuzmu potencijalno štetne programe.

Ukoliko sumnjate da je vaše računalo već zaraženo ili vam je potrebno temeljito čišćenje, slobodno nam se obratite za ponudu i naša “doktor fortis” usluga će vam biti na raspolaganju.