Ako je za vjerovati Googleu, Facebooku i Appleu, izgleda da je HTTP konekcijama došao kraj, te da će ih uskoro u potpunosti zamijeniti sigurniji HTTPS.

Google javlja kako će njihov web preglednik Google Chrome od siječnja iduće godine početi kao nesigurne označavati web odredišta koja koriste HTTP konekcije za prijenos podataka o kreditnim karticama i lozinkama.

Upozorenje će se pojaviti u traci za adresu preglednika i skrenuti pozornost korisnika na mogućnost krađe ili presretanja njihovih osobnih podataka. S vremenom će u Chrome biti dodano sigurnosno upozorenja na te stranice kad ih korisnik posjeti u anonimnom režimu rada, da bi to kasnije bilo prošireno na sve HTTP stranice, piše Gadgeterija.

U Chromeu žele prisiliti vlasnike web odredišta na prijelaz na sigurniji HTTPS, koji enkriptira podatke u prolazu i pomaže pri spriječavanju zlonamjernih modifikacija.

Apple je ranije objavio kako do kraja ove godine sve konekcije za aplikacije na iOS-u moraju koristiti HTTPS, a Facebook svoju značajku Instant Articles isporučuje automatski preko tog protokola.