Aplikacija “Alergični” korisniku omogućava da putem pametnog telefona fotografira stanište ambrozije koje se pomoću GPS-a mapira na karti Republike Hrvatske.

Sva fotografirana staništa ambrozije vidljiva su na web stranici www.alergicni.com/map/. Karta je interaktivna i na njoj su označene točne adrese lokacija ambrozija, kao i fotografije lokacija.

Korištenjem mobilne aplikacije “Alergični” od sredine lipnja do sada fotografirano je i prijavljeno više od tisuću staništa ambrozije, najagresivnijeg peludnog alergena, a svakim danom pristižu i nove prijave. Sva fotografirana staništa ambrozije vidljiva su na web stranici www.alergicni.com.

Da je riječ o ozbiljnom javnozdravstvenom problemu, pokazuje činjenica da u Hrvatskoj svaka deseta osoba pati od alergije na ambroziju, piše index.hr.

Najviše su joj izloženi stanovnici kontinentalne Hrvatske, naročito Slavonije i Baranje što je vidljivo i na samoj karti s obzirom da je najviše lokacija fotografirano upravo na tom području. Međutim, sve učestalija je i u Primorju i Dalmaciji.